lördag 16 mars 2013

Babyboom !

I Torsdags fick Kissemamman ungar, 3 st små liv blev det. En vit-svart, en röd-vit och en underbart vacker grå/svart spräcklig med massor av vitt på, tror den blir långhårig. Allt gick bra ända till den svart-vita skulle ut, en stor kraftig hane var det, jag fick hjälpa till att dra lite så gick det bra. Nu är hon så nöjd och stolt Kissemamman, hon älskar verkligen det där med att ha bebisar !

Pappa till ungarna heter Konrad och är en jättevacker katt, han bor granne med oss !


KONRAD



Så har vi också varit Kosse-vakt den här veckan och då passade några kossor på att kalva också ! Häromdagen när vi kom till lagården så stod där en liten vinglig kalv som var alldeles nyfödd. Igår kväll när jag och Marie skulle åka och göra lagården så fick vi se att det stack ut ett par små klövar ur rumpan på en kossa. Kossan klämde och klämde men ingenting hände, jag försökte att hjälpa till och dra men den satt bom fast. Vi ringde efter hjälp och då kom Dennis, Tommy och en annan bonde. Det gick åt tre stora starka karlar att dra ut kalven som var hemskt stor så det var inte konstigt att kossan inte fick ut den. Stackars kossa !
Kalven kom i alla fall ut till slut men då var kossan så trött att den inte orkade ställa sig upp. Det blev till att värma råmjölk och mata kalven med för det gick inte att komma åt kossans spenar. Vi fick också hjälpa till att torka kalven torr.  Senare på natten mjölkade jag ur kossan så kalven fick av hennes mjölk. Inte förrän efter sju timmar kunde kossan ställa sig upp och ta hand om sin kalv. Det blev i alla fall ett lyckligt slut !

Ikväll kommer bonden hem igen så vi får hoppas att de andra kossorna håller sig tills dess :o)






Windy har blivit bättre, lite hängig ännu men det är ju inte konstigt med så dpliga värden. Hon äter som vanligt och har ingen feber så hon blir nog snart bra :o)

2 kommentarer:

  1. Inte undra på att Kissemamma får bebisar titt som tätt!! Konrad va ju jättefin! :) :)

    SvaraRadera
  2. Vilka äventyr du får vara med om! Det måste ju bli nåt speciellt band till dom djur man själv varit med och hjälpt fram! Va fin Konrad var! Inte undra på att kattungarna blir så fint flerfärgade! /Annette

    SvaraRadera