söndag 26 oktober 2014

En gåva från Gudarna !


 
 
Sprängtickan som också heter Chaga är en svamp som växer på Björkens stam.  Har googlat  på den och hittat en massa fakta  på lite olika sidor ! En bra sida att läsa om den är www.morotsliv.se
 

"Chaga - kallas i Sibirien "Odödlighetens svamp", "Gåvan från Gudarna" eller "Gåvan från Himlen". Chaga har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret".

"Sprängticka växer på björkar i Norra Europa, Norra USA, Canada och Ryssland. Den växer på björkens stam och är ganska kännspak, eftersom den har en närmast kolsvart skrovlig yta och är ljusare brun/orange inuti. Sprängticka växer på 1:5000 björkar".
 
"År 1958 fann man i vetenskapliga studier i Finland och Ryssland att Sprängticka gav effekt vid bröstcancer, levercancer, livmodercancer och magcancer, liksom i hypertoni och diabetes. 1973 gjordes en annan intressant rysk undersökning där Sprängticka visade sig hjälpa mot psoriasis i nästan 100% av fallen.

"Sprängticka är antibakteriell, antifungal, anticandida, antiviral, balanserar immunförsvaret och är därmed bra vid autoimmuna sjukdomar. Den sänker högt kolesterol och har dessutom en otroligt hög ORAC på hela 146.700! (Oxygen Radical Absorbance Capacity) som ger ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller per 100g.
  En bra sak att minnas är också att du inte kan överdosera Sprängticka".


De positiva hälsoeffekterna av Chaga är olika. Några hälsofördelar omfattar:


 stödjer immunförsvaret
 stödja kroppens förmåga att eliminera gifter
 stimulera nervsystemet
 upprätthålla hudens färg och elasticitet och främja ungdomliga utseende
 matsmältningen
 kraftig antioxidant
 antibakteriella och desinficerande egenskaper vid behandling av gastrit 


Fick tipset av en jobbarkompis, för jag har då aldrig hört talas om den. Började genast gå ut och spana i skogen och hittade flera stycken här hemma. En av dem sitter så högt upp att vi måste såga ner hela trädet för att komma åt den. Men det kan det ju vara värt !

Man kokar te på den, kan drickas kallt eller varmt med eller utan honung, ingefära eller citron. Jag dricker min naturell tre glas om dagen. Jag tror verkligen på sånt här, vi får väl se om jag håller mig ung och frisk länge nu då, bara tiden kan utvisa det !

Testa ni också ! Men kom ihåg att allemansrätten gäller inte Chagan, antagligen på grund av att man kan skada träden när man ska ta ner den. Tur man har egen skog.



 

 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar