lördag 9 november 2013

Vi är i karantän !

Alltid är det något ! Nu har hästarna fått Ringorm !!! Susanne upptäckte det på Fazett häromdagen och när jag undersökte Mary så hade hon det också. Ingen av de andra hästarna visar symptom och vi får hoppas att de inte kommer att göra det heller. Lilla Nellie har också fått det den stackaren men ingen av oss andra människor har det.

Ringorm är en smittsam svampsjukdom som angriper huden. Det kan se ut på olika sätt, allt från små "finnar", krustor till stora fläckar. När det börjar läka ut ser det ut som en ring, därav namnet. Fazett har tydliga ringar på flera ställen medans Mary har mindre fläckar och knutor. Nellie har en stor röd fläck på sitt ben. Som tur är så är det inte farligt och läker ut av sig självt på några veckor. Det smittar både hästar och människor men är mindre vanligt på människor.

Klicka på bilderna så blir de större ! Skriv gärna en kommentar också så blir jag glad :o)


Så här kan ringorm se ut på häst:



På människor kan det se ut så här:



Så nu måste vi vara väldigt försiktiga i stallet. Hästarna får inte träffa andra hästar. Vi får inte ta på de symptomfria när vi rört vid de som visar symptom. Vi måste tvätta händerna och sprita oss när vi rör emellan hästarna. Vi har satt upp lappar att man inte ska klappa dem. Vi måste sanera alla deras saker. Vi får inte åka till andra stall med våra stallkläder och tänka på att tvätta oss noga så vi inte får det själva.

Ja som tur är så är det ju inte farligt i alla fall, de kan få lite klåda men det är inte så vanligt ! Hoppas nu inte att de andra hästarna får det också.




2 kommentarer:

  1. Åhh vad jobbigt det låter,kommer ihåg när vi fick skabb hela familjen.
    Kramar

    SvaraRadera
  2. Fyyy vad det låter jobbigt. Men, tyvär så är det sånt som händer ibland. Det är bara att gilla läget.
    Hoppas allt går bra....

    Gunilla L

    SvaraRadera