söndag 16 juni 2013

Nyttodjur !

När jag ser en nyckelpiga så blir jag så glad, jag sätter dem genast på mina rosor som har löss, det är ungefär som att servera dem ett smörgåsbord för de älskar att äta löss. En riktigt trevlig prick är det :o) Lyckades få lite bilder på en Nyckelpiga som smaskade löss. Bilderna visar dessutom hur lössen egentligen ser ut man ser ju dem bara som små gröna prickar annars. Men de har långa långa ben och spröt på huvudet och liknar en mygga tycker jag.

Klicka på bilderna så blir de större ! Ett stort tack till er alla som skriver kommentarer det är sååå himla roligt att läsa dom fortsätt så :o)




Så här står det i Wikipedia om Nyckelpigan:

"Nyckelpigor har ett karakteristiskt utseende med sina ofta färgrika täckvingar, vanligen med ett tydligt prickmönster. Färgen varierar betydligt; oftast ingår några av färgerna svart, rött, gult och brunt. De är tämligen små skalbaggar, längd mellan 1 och 10 millimeter, med korta ben och antenner och nästan halvklotformig kropp.




De flesta nyckelpigor lever av rov. Bland större arter är bladlöss det vanligaste bytet, mindre föredrar ofta sköldlöss. Några få, släktena Subcoccinella och Cynegetis, är växt- eller svampätare.
Nyckelpigor lägger ägg. De fullbildade, rovlevande nyckelpigorna har hög konsumtion av blad- eller sköldlöss, men överträffas klart av de stora, klumpiga men lättrörliga larverna.


Nyckelpigornas klara färger kan ses som en varningssignal. Skalbaggarna kan nämligen avsöndra en gul vätska från benens leder, en vätska som förutom att den är giftig också har en påfallande besk smak. Vissa rovinsekter och fåglar äter dock ändå nyckelpigor.


2 kommentarer:

  1. Vilken kamera du måste skaffat! Så otroligt detaljrika bilder...verkligen kul att se hur en bladlus ser ut på nära håll...även nyckelpigan är ju så vacker...liknar en saftig jordgubbe ;-)
    /A

    SvaraRadera