söndag 25 mars 2012

201. NYBAKAT

Idag har det varit Våffeldagen ! Naturligtvis måste man äta Våfflor då, det är ju så himla gott. Det luktar ju gott också när det är NYBAKAT ! Bäst smakar de ju med vispad grädde och sylt till men jag fick nöja mig med frukt och bär som tillbehör. Det var jättegott det också.

Att man äter våfflor på våren har sin naturliga förklaring i att det förr i tiden, efter vinterns ruskmörker, åter fanns större tillgång till både ägg och mjölk.
Men varför äter man våfflor just på Jungfru Marie Bebådelsedag?
Man kan spåra firandet av Jungfru Marie Bebådelsedag så långt tillbaka som 500 efter kristus. Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och Jesus nedkoms. Kyrkligt är dock Marie Bebådelsedag numera en flytande helgdag som inträffar på närmaste söndagen kring 25 mars, det vill säga någon gång mellan 22-28 mars. Förr kallades Maria även för "Vår Fru" och därför kallas även Jungfru Marie Bebådelsedag för "Vårfrudagen". Att dett sedan blev "våffeldagen" tros vara ett hörfel, "Vårfru" blir lätt "våfflor".

201. NYBAKAT


3 kommentarer:

  1. Här bjöds det på våfflor i fina bilder och kunskap! :-) Fint!

    SvaraRadera
  2. Ja men djäklars förlåt det glömde jag igår för vi åt också våfflor. Dina ser supergoda ut!

    SvaraRadera
  3. Och just på våffeldagen hade jag vinterkräksjukan, så jag får nog ta min våffeldag till helgen.

    SvaraRadera